Στα πλαίσια της διοργάνωσης του 1ου Τουρνουά Beach Basketball που θα πραγματοποιηθεί από την Αθλητική Ακαδημία Ιστιαίας, το τριήμερο 31/7 έως 2/8 στην παραλία του Νέου Πύργου (πλησίον BAZAAR BEACH BAR), ανακοινώνονται οι κανονισμοί που θα ισχύουν :

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΙΚΤΩΝ :
1) Κάθε ομάδα αποτελείται από 5 παίκτες το ανώτερο και 3 παίκτες το κατώτερο. Από αυτούς αγωνίζονται οι 3 και οι υπόλοιποι 2 είναι αλλαγές. Μετά την έναρξη του παιχνιδιού μια ομάδα έχει δικαίωμα να συνεχίζει να παίζει ακόμη και με 2 παίκτες, όχι όμως με
1

ΓΗΠΕΔΟ :
2) Το κάθε γήπεδο αποτελείται από 2 καλάθια, τα οποία έχουν απόσταση μεταξύ τους 12 μέτρα.
3) Δεν υπάρχουν πλάγιες οριοθετήσεις. Υπάρχουν μόνο δυο τελικές γραμμές πίσω από κάθε καλάθι.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΓΩΝΩΝ :
4) Η διάρκεια του κάθε αγώνα είναι 20 λεπτά μεικτός χρόνος (δύο 10λεπτα).
5) Σε περίπτωση που μετά το τέλος του 20λεπτου οι ομάδες είναι ισόπαλες στο σκορ, εκτελούν από 3 βολές η κάθε μια. Αν συνεχιστεί η ισοπαλία εκτελούνται βολές ανά μια, μέχρι να προκύψει νικητής. (Κάποιος παίκτης για να σουτάρει δεύτερη φορά θα πρέπει να έχουν εκτελέσει όλοι οι συμπαίκτες του από μια βολή. )

ΣΥΣΤΗΜΑ – ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ :
6) Το σύστημα διεξαγωγής θα αποφασιστεί από τους διοργανωτές και θα ανακοινωθεί μερικές ημέρες πριν την έναρξη του τουρνουά, καθώς θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των συμμετεχόντων σε κάθε κατηγορία να εφαρμοστεί διαφορετικό σύστημα διεξαγωγής.
7) Η περίοδος διεξαγωγής του τουρνουά είναι Παρασκευή 31/7 , Σάββατο 1/8 και Κυριακή 2/8 στην παραλία του Νέου Πύργου (πλησίον BAZZAR BEACH BAR).

ΠΟΝΤΟΙ :
8) Όλα τα καλάθια μετρούν για 2 πόντους, εκτός από τις βολές οι οποίες μετρούν για 1 πόντο.
9) Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός πριν την επίτευξη καλαθιού από μια ομάδα όσον αφορά σε πάσα (δηλαδή δεν χρειάζεται να προηγηθεί συγκεκριμένος αριθμός από πάσες) ή αν προηγήθηκε αλλαγή κατοχής ή όχι (δηλαδή μετά από καλάθι ή ριμπάουντ ο παίκτης μπορεί να πιάσει την μπάλα και να σουτάρει κατευθείαν).

ΕΙΔΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ :
10) Η μεταφορά της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση γίνεται χωρίς του δικαίωμα ντρίπλας, δηλαδή μόνο με πάσες. Ο παίκτης που έχει την κατοχή της μπάλας έχει δικαίωμα να εκτελέσει 2 ½ βήματα πριν δώσει πάσα σε συμπαίκτη του ή σουτάρει.
11) Σε περίπτωση που η μπάλα πέσει στην άμμο, κατοχή κερδίζει ο πρώτος παίκτης που θα πιάσει την μπάλα.

ΦΑΟΥΛ :
12) Όταν μια ομάδα δεχτεί 2 συνεχόμενα φάουλ ενώ διατηρεί την κατοχή της μπάλας, έχει δικαίωμα για μια ελεύθερη βολή.
13) Εφόσον γίνει φάουλ πάνω στην προσπάθεια για σουτ, εκτελείται μια βολή.
14) Σε περίπτωση που το φάουλ γίνει πάνω σε εύστοχο σουτ, ΔΕΝ εκτελείται βολή.
15) Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της βολής αλλάζει η κατοχή της μπάλας.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ :
16) Δεν υπάρχει χρονόμετρο στην διεξαγωγή των επιθέσεων. Η εσκεμμένη καθυστέρηση του παιχνιδιού, τιμωρείται με αλλαγή κατοχής της μπάλας αρχικά και σε περίπτωση επανάληψης με μια ελεύθερη βολή.

ΚΑΤΟΧΗ ΞΕΚΙΝΗΜΑΤΟΣ :
17) Με περιστροφή κέρματος επιλέγεται η ομάδα που θα έχει την 1η επίθεση.
ΤΖΑΜΠΟΛ :
18) Σε περίπτωση που υπάρξει τζάμπολ, η κατοχή αλλάζει εναλλάξ. Πρώτη αποκτά δικαίωμα η ομάδα που έχασε στο στρίψιμο του νομίσματος.

TIME – OUT :
19) Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα για ένα time out σε κάθε 10 λεπτο, διάρκειας 30’’ το οποίο καλεί μόνο σε περίπτωση που η κατοχή της μπάλας είναι δική της.

ΑΛΛΑΓΕΣ :
20) Οι αλλαγές γίνονται μόνο μετά από καλάθι, μετά από time – out ή μετά από διακοπή λόγω τραυματισμού.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ :
21) Σε περίπτωση που κάποια ομάδα δεν παρουσιαστεί κατά την έναρξη του αγώνα όπως αυτή καθορίζεται στο πρόγραμμα, μηδενίζεται και η άλλη ομάδα θεωρείται νικήτρια του αγώνα.
22) Καμία βίαιη συμπεριφορά από παίκτη δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή (θα αποβάλλεται από το τουρνουά οριστικά) .

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ :
23) Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται αποδεκτές έως και την Κυριακή 26 Ιουλίου 2020 αυστηρά, προκαταβάλλοντας το ποσό συμμετοχής κάθε ομάδας.